Çatı Yalıtımı

 Çatı Yalıtımı

Binanın yan yüzeyleri her zaman iklim şartlarından etkilenmese de çatı, her zaman en çok etkilenen ve en çok zorlanan bölümdür. 
 
Çatı yalıtımı, ısıdan ve enerjiden tasarruf etme amaçlı olsa da bir diğer misyonu da binayı doğal zorluklara ve etmenlere karşı korumasıdır. Çatı yalıtımı düzgün yapılmış bir ev, %50’ye kadar enerji tasarrufu elde edeceği gibi, yağmur ve daha güçlü doğa olaylarına karşı da dayanıklıdır. Bu sebeple binanın tamamlanması için mantolama, yalıtım ve boya kadar önemlidir. Çatı yalıtımı binanın en dış yüzeyine yapılıyor gibi gözükse de tavan arasına yorgan ve şilte isimleri verilen camyünleri ile de yapılmaktadır. Sadece dış yüzey değil, iç yüzeyde de bir dizi işlemler uygulanarak yapılmaktadır. 
 
Çatı yalıtım süreci diğer yalıtım süreçlerinden biraz daha uzun ve yavaş işler. Bunun sebebi alanın daha geniş olması ve yalıtım sistemlerinden en önemlisi olması nedeniyledir. Çalışma alanı olarak da diğer yalıtım alanlarına göre çalışması en zor ve riskli olanıdır. Bu ve bunun gibi sebepler nedeniyle çatı yalıtımı zor ve uzun süreye yayılan bir iştir.
 
Çatıya uygulanan ısı yalıtımını düşünürken sadece kış aylarını düşünmemek gerekiyor. Kışın içeriye ve dışarıya kaçan ısı ve enerji kaybı yüzünden ısınma masrafları artmakta. Çatı yalıtımı buna engel olduğu aşikâr. Ancak bunun dışında da faydaları vardır. Yaz aylarından herkes ısınmak için klima alırken çatı yalıtımı yaptırılan evler diğer evlere göre daha az zorluk yaşayacaktır.
 
Bunun gibi birçok nedenden dolayı çatı yalıtımı hem ekonomik hem de stratejik açıdan çok önemli bir yerdedir.