Binalar için son aşamadır ve binaya son halini veren görsel donanım da bu aşamada yapılmaktadır. Ancak dış cephe boya, binaya görsellikten daha fazlasını katmaktadır. Binanın duvarları için bir nevi koruma görevi üstlenen boya, dış dünya ile birebir temas ettiği için, dışarıdan gelen zararlı her etmenle ilk temas eden yerdir. Bu sebeple binayı korumak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için dış cephe boya ustaca yapılmalı, yapım aşaması son derece hassas olmalıdır.
Dış cephe boyanın en büyük düşmanları doğa koşullarıdır. Yağmur, fırtına ve rüzgar gibi etmenler boyaya zarar verir ve binanın ömürünü kısaltır. Bu sebeplerden dolayı, yeni nesil boyalar ve boya firmaları en sağlam ve uzun ömürlü boyaları üretmek için yarış içerisindedir. Yeni nesil boyaların en büyük özelliği, dış cephe boyanın en büyük düşmanı olan suya karşı dayanıklı olmasıdır. Suya karşı dayanıklı olan yeni nesil boyalar artık en çoktan ziyade tamamen tercih edilen boya çeşidi olmuştur.
Dış cephe boyası, binaya kattığı görsellik kadar dayanıklılık ile ön plandadır. Boya hem binayı görsel olarak doyum noktasına ulaştırıyor, hem de sağlamlık ve uzun ömürlülük açısından diğer koruma etmenleriyle birlikte büyük bir koruma halkasının bir parçası oluyor.
Dış cephe boya yapım aşaması ise inşaatın son aşamasıdır. Bu süreç, sıvanın kurumasından itiberen başlar ve işte çalışan personel sayısı ve ustalık becerisi ile değişkenlik gösterir. Bu süreç sonrasında bina hem dayanıklı bir hal alır, hem de görsel olarak tamamlanmış hissiyatı verir. Bu sebeplerden dolayı bina sahiplerinin dış cephe boyaya önem göstermesi gerekmektedir.