Dış duvar ve pencere olmak üzere baca, çatı ve zemine temas eden yapı bileşenlerinin yalıtılması durumunda binalar dış etkenlere karşı daha korunaklı hale gelecektir.
Binanızın yüksekliğine göre dış duvarlardan geçen ısı kaybı oranı değişmektedir. Yüzey ne kadar genişse ısı kaybında da aynı oranda artış görülecektir. Tek katlı yapılarda %25 ısı kaybı görülebilirken, çok katlı yapılarda bu oran %40’a çıkmaktadır. Dış cephe ısı yalıtımı sayesinde yapı unsurlarının ısı depolama kapasitesinden de yararlanılmaktadır. Ayrıca dış cephe ısı yalıtımı yapınızın ömrünü uzatır, ısı kayıplarından korur.
Isı yalıtımı kendi içinde çeşitlere ayrılır.
Döşemelerde Kullanılan Isı Yalıtımı: Soğuk bölgelerde konutların iç ısı ile zemin ısısı arasındaki farkın fazla olması durumunda zemin üzerinde oturan döşemelerde de ısı yalıtımı yapılmalıdır.
Pencerelerde Isı Yalıtımı; pencereler belki de ısıyı en fazla geçiren unsurlardır. Bakımsız, silikonu zarar görmüş pencerelerden soğuk hava daha çabuk yapı içerisine sızmaktadır. Yüksek konutlarda %7, tek katlı konutlarda ise %20 oranında ısı kaybına neden olur. Ahşap, pvc ve metal gibi doğrama türlerine göre pencereler ısı geçirme katsayıları bakımından farklılık gösterirler. Bu nedenle çerçeve için kullanılacak malzemenin ısı iletim kaysayılarının düşük olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Çatı Isı Yalıtımı diğer uygulamalar içerisinde en gerekli olanıdır. Yapıların hem nem hem ısı bakımından yeteri kadar korunmasını önemlidir. Isı kaybını önlemek için çatı ısı yalıtımı gereklidir ve konutlar suyun içeride buharlaşıp dışarıda yoğuşacağı şekilde tasarlanmalıdır. Gece ile gündüz arasında ısı farklılıkları olduğundan ve binanızı korumanız için çatı ısı yalıtımı yaptırmalısınız